Pekne prestretý stôl je základom slávnostnej udalosti. Každé stolovanie plní významnú úlohu pri stretnutiach, posedeniach, pri príležitostí narodenín, menín, krstín, pri slávnostnej večeri, na Vianoce, Veľkú noc, .... Prestieranie stola plní predovšetkým estetickú funkciu. Stôl, ktorý je vkusne a správne prestretý dokáže navodiť príjemnú atmosféru. A to je cieleným úspechom každej hostiteľky.


Ako postupovať pri prestieraní stola

Základom prestierania je obrus, najčastejšie bielej farby, na ktorý môžeme použiť prestieranie v tvare kocky, obdĺžnika alebo použijeme šerpu cez stred stola. Dĺžka obrusa by mala siahať po úroveň sedacej časti stoličky, čiže po každej strane by mal presahovať okraj stola okolo tridsať centimetrov. Nasleduje ukladanie tanierov. Je však iba na hostiteľke, či bude na stôl taniere ukladať vopred pre začatím hostiny alebo ich bude servírovať už  s hotovým jedlom. Záleží od typu slávnosti. Pred stoličku každého hosťa sa položí veľký tanier tzv. základný tanier. Nie je to však pravidlom. Tento tanier slúži ako podkladací tanier, na ktorý sa položí obrúsok. Ak bude menu pozostávať z predjedla, polievky a hlavného jedla je pre hostiteľku vhodné poukladať si príbory vopred, aby jej zostalo viac času venovať sa hosťom. Vedľa základného taniera sa položí vidlička z ľavej strany a nožík čepeľou k tanieru z pravej strany, nasleduje lyžica, ktorá má miesto vedľa noža ďalej od taniera. Na predjedlo treba prestrieť ešte jeden príbor, ktorý sa kladie z vonkajšej strany, vľavo vidlička a vpravo nôž. Príbory a taniere prestierame dva až tri centimetre od okraja stola. Základný tanier sa odnáša zo stola po ukončení podávania jedál.

Všetky prípravne práce, ako je prestieranie stola a príprava jedál by hostiteľka mala ukončiť pred príchodom pozvaných hostí. Hneď po príchode a usadení hostí ponúka hostiteľka prípitok a podáva predjedlo. Priebehom polievka a hlavný chod - jedlo. Ak hosť počas slávností pije biele víno, hodia sa poháre na stopke s rovnými stenami alebo mierne rozšírenými. Pri červenom víne je vhodný pohár na stopke oválneho tvaru.